Yeni Üyelik Haber bülteni üyeliği
|
İlk Machintosh işletim sistemleri iki yazılım parçasından oluşmaktaydı. Birincisi "System" ve diğeri de "Finder" idi ve ikisinin de kendi versiyon numaraları vardı. Sistem 7 (mac os 7) ilk Mac Os logosunu kullanan sistemdi (gülen bir surat olan bu logo halen apple tarafından finder simgesi ve logosu olarak kullanılmaktadır) ve ilk Mac OS olarak anılan sistemde 7.6 idi (Mac Os 7.6).
Power PC G3 tabanlı sistemlere geçinceye kadar işletim sisteminin bazı karakteristik parçaları ana karttaki fiziksel ROM üzerine saklanıyordu. Bunun amacı floopy disketlerin sınırlı saklama kapasitesinden tasarruf yapmaktı (ilk mac versiyonlarında harddisk yoktu). Bu mimari Machintosh'lara komut satırı konsoluna ihtiyaç duymadan grafik ara yüz ile açılabilme imkanı tanıyordu. Bu durum ileride Apple işletim sistemlerinin sadece Apple bilgisayarlarında ya da lisanslı klonlarda kurulabilmesine olanak sağladı.
Klasik Mac OS'un en büyük karakteristik özelliği komut satırlarından tamamen arınmış olmasıydı, mac os klasik tamamen grafik tabanlı bir işletim sistemiydi.
Macintoch ilk olarak Machintosh dosya sistmeini kullanmaktaydı (MFS). MFS bir düz dosya sistemi idi ve sadece bir katman klasör açma imkanı tanıyordu (klasör içinde klasör açmak mümkün değildi). Daha sonra 1985 yılında hiyerarşik dosya sistemi (Hierarchical File System - HFS) MFS'nin yerine geçti.
MFS ve HFS bir dosyaya iki farklı içerik verir. Birinci içerik veri içeriğidir ve dosyanın üzerinde taşıdığı bilgidir. İkincisi ise tanım grafik ses ve kod gibi bilgileri taşıyan kaynak içeriğidir. Örnek olarak bir metin dosyası, yazıları veri içeriğinde saklarken, stili kaynak içeriğinde saklar. Bu sayede yazının stilini tanımayan bir yazılım yine de metin içeriğine ulaşabilir. Tabi bu durum Mac üzerinden başka bir platforma taşınan dosyaların kaynak içeriğini kaybetmesine sebep olur.
Klasik uygulamalar desteği 2006 yılına kadar tüm PowerPC temelli Mac OS X'lerde bulunuyordu. Intel'e geçiş ve 10.5 Leopard ile bu destek sona erdi.
|
|
Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa |
Gizlilik Sözleşmesi |
Üye Girişi